CATEGORII

Biserici ortodoxe Oneşti

Website Protoieria Oneşti - www.protoieria-onesti.ro

Catedrala "Pogorarea Duhului Sfant"

Istoricul Catedralei „Pogorârea Duhului Sfânt” din Municipiul Onesti

Proiectspacer Din iubirea nemărginită a lui Dumnezeu Tatăl în anul 1989 decembrie 22 poporul român din nou a primit binecuvântarea de a fi un popor care să se bucure de libertate deplină prin încetarea regimurilor totalitare.
spacer Cu ajutorul Mântuitorului Iisus Hristos în ziua de 2 iunie 1990, la ziua Cicizecimii, s-a sfintit locul de către Prea Sfintitul Episcop Eftimie al Romanului si Husilor, unde apoi au început lucrările construirii unei mărete catedrale pe Valea Trotusului.
spacer Timp de câteva luni s-a căutat mai întâi un arhitect, apoi s-au vizitat si analizat mai multe catedrale românesti. În cele din urmă domnul arhitect Anghel Doru si Dl. Proiectant ing. Armeanu Paul din Bacău în consultare cu Ps. Arhiereu Ioachim Vasluianul ne-am oprit la varianta ce o construim.
spacer Catedrala este structurată pe mai multe nivele asfel:
spacer - Cota -4,50 – subsolul catedralei II, adăpost A.L.A. cu tunele de evacuare;
spacer - Cota ±0,00 – parterul aflat la 1,75 pete nivelul terenului cuprinde: naos, pronaos si altar;
spacer - Cota +5,50 – etaj , construită peste zona de intrare în legătură (balcoane) cu cele două scări aflate în cele 4 turnuri; etaj peste cele două abside, acestea fiind structurate în final în sistem gladene;
spacer - Cota +9,00 m - etaj aflat peste zona de intrare, etaj în care va functiona corul catedralei.
Tot la cota +5,50m se află un balcon care coperă zona de intrare din care se va putea oficia slujbe la anumite duminici, sărbători si aniversări.
spacer Catedrala “Pogorârea Duhului Sfânt” are ca garant următoarele dimensiuni:
spacer - Lungimea ( în care se cuprinde altarul si zona de intrare ) = 52,10m
spacer - Lătimea ( care cuprinde absidele ) = 36,20m ; în zona de intrare = 16,00 m
spacer - Înăltimea constructiei va fi în turla centrală = 48,00 m
Chivotul Catedraleispacer Din punct de vedere arhitectural, constructia este intersectia a doi cilindri, peste care se ridică turla centrală, însotită de alte patru turle mai mici. În cele patru turle mici se află: scări pentru evacuarea credinciosilor; în cele două turle din fată sunt amlasate cele cinci clopote; în cele două turle din spre altar sunt posibilităti de a privi panorama orasului Onesti.
spacer Catedrala păstrază întru tot arhitectura specifică marelor catedrale ortodoxe cu unele adausuri ce se impun si pentru perioada în care ne aflăm.
spacer Din punct de vedere al finisajelor, catedrala va fi dotată cu:
spacer - pardoseala din marmură;
spacer - peretii din beton armat dublat cu zidărie, pentru a face posibilă executarea atât a mozaicului cât si a frescelor;
spacer - tâmplăria exterioară va fi realizată din termopan;
spacer - tămplătria interioară va fi realizată din lemn de stejar.
spacer La exterior fatada va fi realizată din:
spacer - la nivelul soclului, placaj cu piatră de Slănic;
spacer - ancadramentele, funia de la nivelul 9,0 m vor fi din acelasi material;
spacer - ocnitele practicate pe fatadă vor fi din mozaicuri.
spacer Învelitoarea se va executa din tablă, ceva specific culorii ce se impune din arhitectură catedralei mai precis aurie.
Toate celelalte dotări se vor face conform cerintelor de înaltă tinută fiind singura de pe Valea Trotusului, a Tazlăului , a Casinului si a Oituzului.
Chivotul Catedraleispacer Cu ajutorul lui Dumnezeu si prin strădaniile slujitorilor bisericii Sf. Nicolae: Pr. Ursache Gheorghe, Pr. Gâdiceanu Dumitru cu implicarea si răspuderea directă a Pr. Constantin Alupei, Pr. Curcută Stefan, a consilierilor si prin contributia enoriasilor, a unor institutii si a multor donatii generoase în anul 1991 octombrie 21 s-a turnat fundatia de către S.C. Tehnocin S.A. din Onesti
spacer Din anul 1997 catedrala a devenit unitate parohială cuprinzând străzile ce alcătuiesc partea de sus a oasului cu un număr egal de familii ca si pentru parohia Sf. Nicolae si Sf. Împărati Constantin si Elena având paroh pe Pr. Constantin Alupei si Pr. Cărăusu Iulian.
spacer În anul 2001 s-a încheiat un protocol cu primăria Municipiului Onesti si domnul primar Emil Lemnaru penru finantarea continuării lucrărilor ce ajunseseră la cota + 5,50 m si s-a angajat o nouă firmă de constructii – S.C. ALCONEP din Tg. Ocna.
spacer Prin dragostea si dărnicia familiei Emil Drăgan în anul 2006 pe 19 mai, în Austria la Innsbruck, s-au turnat clopotele caredralei în număr de 5 ce însumează 6 tone.
spacer În anul 2008, an aniversar pentru Episcopia Romanulu, constructia catedralei a ajuns în faza de a fi terminate cele 4 turle si la cota de + 22,0 m la turla centrală în nădejdea de a fi terminată în acest context sărbătoresc.
spacer Acum, după 18 ani, catedrala onesteană am putea spune că îsi are istoricul ei, scurt dar bogat în multe evenimente si activităti misionar - pastorale, administrativ – gospodăresti si social - filantropice.
spacer În anul 1998 s-au încheiat prima parte a lucrărilor, terminându-se astfel un prim lăcas închinat „Izvorului Tămăduirii” de la – 4,5 m si s-a sfintit turnarea planseului la cota „0”, de către Prea Sfintitul Episcop Ioan al Harghitei si Covasnei.
spacer În data de 19 august 1999 Prea Sfintitul Episcop Eftimie, cu ocazia înfiintării si a sfintirii sediului protopopiatului Onesti, a oficiat prima liturghie arhierească hirotonind în diacon pe tânărul licentiat Justinian C. Alupei si hirotesind protopop pe pr. Constantin Alupei în prezenta tuturor membrilor adunării eparhiale, a preotilor Protoieriei Onesti si a unui număr mare de credinciosi.
spacer Prin venirea Prea Sfintitului Arhiereu Dr. Ioachim Băcăuanul s-a dinamizat si mai mult activitătile misionare, pastorale, culturale dar si gospodăresti prin continuarea lucrărilor de constructie a bisericilor în toată eparhia, dar în mod special a marilor catedrale.
spacer În anul 2003 s-a adăugat soborului preotilor catedralei si preotul Albu Sebastian si totodată s-a luat ca filie Biserica din Borzesti.
spacer În anul 2004 - „An Stefanian” - Catedrala s-a bucurat si a primit personaltătile oficiale ale B.O.R. , reprezentantii statului si diferiti invitati - oameni de cultură a tării noastre .
spacer În prezent Catedrala „Pogorârea Duhului Sfânt” este deservită de patru preoti: paroh protopop pr. Constantin Alupei, pr.Cărăusu Iulian, pr. Alupei Justinian si pr. Albu Sebastian; cântăreti Andrei Gheorghe si Bohălteanu Ciprian; îngrijitor Tudor Maria, Tudorică Doru; supraveghetor muzeu Ursu Florica, Pistea Dora, Solomon Ana; sofer Dârlău Nicolae; paznici: Misăilă Petru, Prisecaru Alexandru, Ganea Emil, Ganea Daniel, Tudor Gheoghe; epitropi: Bârgu Gheorghe si Pîrtac Gheorghe.
spacer Consilieri: ing. Emil Lemnaru, ing. Paris Ioan, ing. Morcov Gheorghe, manager Butucaru Ion, ing. Dănilă Emil, ing. Popovici Florinel, Bungiu Constantin, Rusu Ioan, Cristea Corneliu, Diaconu Marin, Oprea Constantin. Aici mai mentionăm încă doi mari consilieri ce au plecat în vesnicie si ne+au fost de mare folos: Dr. Popovici Gheorghe si ing. Coseac Pavel – fost diriginte de santier până în 2005.
Catedrala detine si obiecte de cult de valoare artistică si metale pretioase cum ar fi: chivot de argint aurit, sfinte vase, evanghelie, trusă de botez, un vesmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, donat de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, care în mai multe rânduri a vizitat lucrările de construire a catedralei.
spacer De asemenea mai detine un apartament cu două camere donatia familiei Chebac Constantin si Maria cu fiul lor Mihai din America; un sediu administrativ ce se compune din opt încăperi, donatie a domnului Budeanu Ovidiu din Bacău, precum si o suprafată de teren din preajma catedralei.
spacer În acest an solemn pentru Eparhia noastră rugăm fierbinte pe Dumnezeu Atotputernicul să binecuvânteze strădania noastră, pentru ca lucrările ce urmează a fi efectuate de acum înainte să aibă spor si încununarea pe care o asteptăm cu totii.

Parohspacerspacer
Protopop Pr. Constantin Alupei


Design & print Graphic Shop Onesti - Foto Claudiu Stefanescu


Design & print Graphic Shop Onesti - Foto Claudiu Stefanescu


Design & print Graphic Shop Onesti - Foto Claudiu Stefanescu


Design & print Graphic Shop Onesti - Foto Claudiu Stefanescu


Design & print Graphic Shop Onesti - Foto Claudiu Stefanescu

Google Street View

Onesti Online © 2001 - 2024 | Realizator www.ClaudiuStefanescu.ro | Temei legal de functionare |

Protectia Consumatorilor A.N.P.C.

sus
Fii la curent cu noutatile...
youtube