CATEGORII

Biserici ortodoxe Oneşti

Website Protoieria Oneşti - www.protoieria-onesti.ro

Nasterea "Maicii Domnului" - cartierul "Mal"

  • Foto 2015
  • Foto arhiva
  • Proiectul
  • Informatii

spacer Parohia Ortodoxa Mal din Onesti a fost infiinţata prin hotararea cu nr. 2258 din 23 septembrie 1998 a Permanenţei Consiliului Eparhial, prin care s-a dispus ca un numar de 900 de familii aparţinand parohiei Sf. Imparati Constantin si Elena sa formeze o noua parohie, avand ca preot paroh pe parintele Tofalvi Mihail, care a fost transferat de la parohia Sf. Arhangheli Mihail si Gavril din localitatea Manastirea Casin.
spacer Pentru ridicarea unei biserici in aceasta parohie, parintele Mihai Tofalvi a cumparat din agoniseala proprie un teren in mijlocul cartierului Mal, si materialele necesare constructiei. Aici, in decurs de 2 luni, a fost ridicata o biserica din lemn cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" pentru a se putea oficia slujbele si serviciile religioase.
spacer In anul 2001 la data de 24 august parintele paroh Tofalvi Mihai impreuna cu sotia Gheorghita au donat, prin contractul de donatie nr. 1771, terenul si biserica construita parohiei Mal reprezentata de epitropul Soltan Danut.
spacer Preotul paroh impreuna cu credinciosii au solicitat un al doilea preot slujitor astfel incat la data de 1 decembrie 2001 a primit numirea pentru acest post preotul Vasile Dragotă.
spacer Permanent a existat dorinta ridicarii unei noi biserici de zid si acest lucru s-a materializat prin punerea pietrei de temelie la data de 3 martie 2008, de catre P.S. Arhiereu Ioachim Băcăoanul in prezenta unui sobor de preoti si numerosi credinciosi.
spacer Sfântul locaş cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" este amplasat în intravilanul Municipiului Onesti, pe strada Mihai Bravu-cartier Mal.
spacer Biserica a fost proiectata de firma S.C. Expicon reprezentata de domnul arhitect Marin Adrian si Antohi Nicolae.
spacer Clădirea bisericii este realizată în configuraţie trilobată, conform stilului tradiţional ortodox brîncovenesc, cu cinci compartimente - pronaos, naos, altar, proscomidiar şi veşmântar şi este prevăzută cu o terasă acoperită la intrarea principală.
spacer Fundaţia a fost realizată în anul 2008, continuând cu ridicarea zidurilor pâna la cota de 7, 14 m.
spacer In anul 2009 s-au continuat lucrarile de constructie prin realizarea structurii lemnoase a acoperisului.
spacer Tot materialul lemnos in cantitate de 37 mc a fost donat de o familie din judetul Sibiu.
spacer Biserica a fost impodobita cu un clopot primit ca donatie, clopot ce a fost turnat la topitoria Blotor din Satulung - Maramures.
spacer În 2010 biserica a fost acoperită cu tablă tip fâşii de culoare maro.
spacer În anul 2012 s-au realizat tencuielile interioare cît şi tâmplaria ferestrelor din stejar stratificat cu geam termopan.
spacer In anul 2013 a fost pardosit sfântul locaş cu marmura alba, s-au realizat tencuielile exterioare şi s-a montat sistemul de încalzire , centrală pe gaz .Tot în vara anului 2013 s-a montat iconostasul şi stranile sculptate din lemn de stejar.
spacer Regimul de înălţime este de 7, 14 m la streaşină şi 21, 49 m la vârful turlei, de la cota terenului natural.
spacer Biserica are o suprafaţa utilă de 190 m. p.
spacer În Duminica a 12 dupa Rusalii pe data de 31.08.2014 Prea Sfintitul Episcop Ioachim Băcăoanul in prezenta unui sobor numeros de preoti, a oficialitatilor locale si a creştinilor din Oneşti şi din împrejurimi a sfinţit biserica.
Google Street View

spacerwww.protoieria-onesti.ro

 

Onesti Online © 2001 - 2024 | Realizator www.ClaudiuStefanescu.ro | Temei legal de functionare |

Protectia Consumatorilor A.N.P.C.

sus
Fii la curent cu noutatile...
youtube