CATEGORII

Evenimente religioase

Icoana Facatoare de Minuni de la Trifesti - jud. Neamt - la Onesti - 12 august 2010

  • FOTO
  • VIDEO
  • INFORMATII

Despre Icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni, de la Trifesti
https://protopopiatul-roman.blogspot.com
https://sfantulardealului.blogspot.com

spacer Multe sunt locurile binecuvantate de Dumnezeu de pe cuprinsul Moldovei Mariei Sale Stefan cel mare si Sfant, unul dintre acestea fiind si Biserica "Sfantul Nicolae" din comuna Trifesti, asezare situata la o azvarlitura de bat de vatra musatina a Romanului, targul care, de peste 600 de ani, tine treaza flacara ortodoxiei din aceasta parte a spatiului romanesc. Aici, de peste 200 de ani, de cand mentioneaza documentele, Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului asteapta pe orice credincios care cauta spre zidirea sufletului intru cele sfinte, vindecand trup si suflet tuturor celor care se pleaca macar si pret de o rugaciune inaintea Ei...

spacer Vechimea acestui sfant odor se pierde de-acum in legenda, traditia spunand ca un cioban care-si pastea oile in lunca raului Moldova a salvat icoana din apele involburate ale raului cu ajutorul unei cangi care, tot legenda spune, atunci cand s-a infipt in sfanta icoana a facut sa picure din acel loc sange. Apoi, tot povestea spune ca, speriat, ciobanul s-a rugat de iertare in fata icoanei infatisand-o pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, dupa care se zice ca a dus-o acasa, insa, noaptea, el a visat-o pe Maica Domnului, care i-a spus sa duca icoana la biserica din Trifesti, caci acolo este locul ei.

spacer Asa se face ca Sfanta icoana, a carui nume este cunoscut in toate zarile tarii si chiar peste hotarele ei ca "Sfanta" de la Trifesti, se afla spre inchinare in biserica din aceasta comuna nemteana, sfintita la anul 1798, al carei ctitor este un boier pe nume Bals, foarte cunoscut in tinutul Romanului la acea vreme nu doar pentru multimea averilor sale ci si pentru ravna lui intru cele sfinte. Cum acolo este locul "Sfintei", se face ca de mai multe ori s-a incercat mutarea icoanei la manastirile nemtene, insa de fiecare data Fecioara Maria s-a opus, astfel ca si acum se afla in acest loc binecuvantat de Dumnezeu, comuna Trifesti fiind situata la circa 6 Km distanta de urbea musatina a Romanului.

spacer Deoarece aratarea acestui sfant odor este legata de apa, "Sfanta" de la Trifesti este recunoscuta ca grabnic aducatoare de ploaie, sfanta icoana fiind purtata, mai ales vara cand este seceta mare, in procesiuni, uneori la sute de kilometric distanta de Biserica "Sfantul Nicolae", roadele rugaciunilor celor care cauta spre aceasta aratandu-se negresit, cel mai adesea chiar in timpul procesiunilor.

spacer Acestea si alte multe minuni sunt legate de puterea "Sfintei" care nu lasa sa treaca neascultata nici o rugaciune care se rosteste inaintea ei, un moment de sarbatoare fiind procesiunea de dinaintea marii sarbatori a Inaltarii Domnului, inafara de hramul bisericii si de slujbele Sfantului Maslu care se savarsesc in fiecare dimineata a zilelor de vineri de peste an, in care se aduna lume de peste lume, dinspre toate punctele cardinale, uneori venind aici pentru inchinare si nu de putine ori pentru multamire oameni de tare departe, de peste granitele hotarelor romanesti.

spacer In aceasta buna si ziditoare traditie si in acest an 2011 de Dumnezeu binecuvantat un sobor de preoti in frunte cu P.S. Dr. Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, a savarsit mare rugaciune in chiar locul unde s-a pomenit de veacuri, unde traditia spune ca si-ar dormi somnul intru vesnicie ciobanul care a salvat sfanta icoana din apele raului Moldova. A fost sarbatoare mare, cu multime de credinciosi adunati aici, localnici si latureni, spre bucuria Pr. Dorel Eva, parohul bisericii din Trifesti, si a celui impreunaslujitor Pr. Laurentiu Segneanu, care este si inspector eparhial, dar si a Pr. Dr. Florin Aurel Tuscanu, Protopop al Protopopiatului Roman, pe cat de ravnitor in dragostea pentru Dumnezeu si pentru cei pe care-i pastoreste, pe atat de luminat, un carturar care duce mereu vestea despre toate zidirile minunate descoperite vreme de peste sase secole in vatra ortodoxa intemeiata de vrednicii de pomenire din neamul musatinilor.
spacer
Dat fiind ca anul acesta, in chip providential, pelerinajul din miercurea dinaintea Inaltarii Domnului s-a suprapus cu Ziua Internationala a Copilului procesiunea s-a oprit si la scoala din Trifesti, aflata peste drum de mormantul ciobanului, prilej cu care elevii si dascalii lor s-au inchinat Maicii Domnului, ocrotitoarea copiilor. Aici, Preasfintitul Ioachim Bacauanul i-a binecuvantat pe micuti si pe profesorii lor, rugand pe Bunul Dumnezeu sa-i ocroteasca si sa-i fereasca de tot raul, trimitandu-le inger de pace, ocrotitor si ajutator pe drumul greu al acestei vieti...

Vasile Danci Morosanu - Iunie 2011

spacer
Onesti Online © 2001 - 2023 | Realizator www.ClaudiuStefanescu.ro | Temei legal de functionare |

Protectia Consumatorilor A.N.P.C.

sus
Fii la curent cu noutatile...
youtube