CATEGORII

Biserici ortodoxe Oneşti

Website Protoieria Oneşti - www.protoieria-onesti.ro

Catedrala "Pogorarea Duhului Sfant"

spacer Duminică, 31 mai 2015, a avut loc Hramul Catedralei Pogorârea Duhului Sfânt.
spacer A fost o dublă sărbătoare deoarece s-au împlinit 25 de ani de la punerea pietrei de temelie a acestui lăcaş de cult.
spacer S-a săvârşit Sfânta Liturghie, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi şi a oficialităţilor locale, judeţene, naţionale.
spacer În cuvântul său, părintele protopop Constantin Alupei, iniţiatorul acestui proiect, a evocat personalităţile care au contribuit la construcţia catedralei şi pe toţi ctitorii, donatorii, ziditorii, ostenitorii, susţinătorii care şi-au adus contribuţia în acest sfert de secol.


 

spacer Înaltpreasfinţitul Ioachim a venit la Oneşti, pentru prima data, în calitate de Arhiepiscop. Până la jumătatea lunii decembrie 2014, I.P.S. Ioachim, avea rangul de Arhiepiscop Vicar, funcţia de Arhiepiscop "plin" fiind îndeplinită de I.P.S. Eftimie, care, cu două zile înainte să împlinească 100 de ani, a trecut la cele veşnice.
spacer Peste 100 de preoţi ai Protopopiatului Oneşti au slujit Sfânta Liturghie în frunte cu Înalt Preasfinţitul Ioachim.
Slujba religioasă a fost oficiată cu prilejul Sinaxei preoţilor Protopopiatului Oneşti, organizată pentru al 16-lea an consecutiv. Din anul 2000, sujitorii sfintelor altare vin la această slujbă pentru a se împărtăşi din acelaşi sfânt potir. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Ierotheos“, a preoţilor Protopopiatului Oneşti, dirijată de pr. Adrian Ţopa.
spacer Un moment inedit l-a constituit predarea, de catre reprezentanţii bisericilor din protopopiat a vechiului Antimis, ce fusese oferit de regretatul Episcop Eftimie şi primirea noului Antimis şi a Sfântului Mare Mir. Acest eveniment are loc după întronizarea unui nou Episcop sau Arhiepiscop şi simbolizează reinvestirea preoţilor în rânduielile bisericeşti şi acordarea încrederii din partea ierarhului.
spacer Pentru biserici, Sfântul Antimis este un obiect deosebit de important. I.P.S. Ioachim, în predica de la final, a asemănat acest obiect cu drapelul de luptă al unităţilor militare.

Google Street View

Onesti Online © 2001 - 2024 | Realizator www.ClaudiuStefanescu.ro | Temei legal de functionare |

Protectia Consumatorilor A.N.P.C.

sus
Fii la curent cu noutatile...
youtube